зареждане
Зареждам... Моля изчакайте!
статии кастинги връзки мнения форум чат
Регистрациярегистрация Проектипроекти Фотографи...агенции... Модели...модели Търсенетърсене

Козметиката на бъдещето или бъдещето на козметиката

Какви изненади ни подготвя козметологията за утрешния ден?


Основното ударение е върху козметичните средства, които забавят или коригират настъпилото вече остаряване на кожата. Прогресът в областта на клетъчната биология и по-точно – на имунокозметологията, открива нови перспективи.

Имунокозметология
Нейната цел е да се възстанови балансът на защитните възможности на кожата. Тук изследванията се провеждат в няколко направления. Първо бяха разработени биомиметичните пептиди. В кожната тъкан те играят и защитна, и компенсаторна роля. Тъй като молекулното им тегло е извънредно ниско, те проникват лесно в кожата и предизвикват биологична реакция.

Правят се изследвания и на различни вещества, които участват в имуномодулиращата дейност, например някои видове олигозахариди, които се получават с помощта на биотехнологии. Фитозахароидите (морските олигозахариди) имат изключително високи имунозащитни и противовъзпалителни свойства.

Ферментокозметика
Ферментите са компоненти, които помагат на реакциите, протичащи в епидермиса, едновременно защитават и възстановяват кожата.
Между ферментите, които изпълняват първата задача, най-голямо внимание заслужават тирозинът и SOD. Първият осигурява физиологичната защита, вторият влияе върху цикъла на окисляване.
Изключителни качества имат и протеолитичните ферменти, както и гиалупонидазата. Те осигуряват нежен биологичен пилинг, който не дразни кожата и възстановява нездравите участъци с помощта на фруктовите киселини.

Това тяхно качество се използва за борба с остаряването, за дълбоко почистване и биопочистване. Но те имат и способността да проникват в горния пласт на кожата, което пък се използва за отслабване и за стопяване на определени мастни натрупвания при целулит.

Перорална козметика
Състоянието на кожата отразява общото състояние на организма. Това ново направление в козметологията е необходимо тъкмо, за да се грижи за общото ни здравословно укрепване.

На пазара вече се появиха пероралните капсули. Ако трябва да бъдем точни, те не са класическо козметично средство, т.е. не действат директно върху кожата, за да се справи с някакъв недостатък.

По-скоро могат да бъдат наречени профилактично средство. Най-добре е да се съчетават употребяваните външно и пероралните средства, защото вторите просто попълват първите.

Биотекстил
Козметологията се намеси и в производството на бельо, поставяйки си същите стари и познати цели – здраве и красота. Но освен това бельото трябва да подчертава елегантно фигурата, да бъде удобно, т.е. да изпълнява ролята на втора кожа.

Съществуват два типа биотекстил:
биотекстил, чиито лечебни свойства са заложени в структурата на самата тъкан;
биотекстил, чиито свойства се основават на активните съставки, съдържащи се във влакната.

Класическите козметични продукти за нас са кремообразните или течните препарати, които нанасяме върху кожата на лицето и тялото. Но продължителността на тяхното действие е ограничена. В последно време се появиха нови хитринки – например самозалепващи се пластири, които отстраняват торбичките под очите или почистват мазната кожа. Те предизвикаха истински фурор на пазара, въпреки че все още може да се говори само за отделни продукти. Възможностите в тази насока са огромни и вече се работи усилено.

Бъдещето на козметиката отново потвърждава нейния научен характер.

източник: Розали

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
добавена: 28.01.2008
списък на статиите | търсене

за реклама | за сайта | за контакти | условия за ползване